Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Bocian czarny

Bocian czarny

bocianczarnysmBocian czarny (Ciconia nigra) - jest to duży ptak o czerwonym dziobie i długich czerwonych nogach. Poza białym brzuchem reszta upierzenia jest czarna z lekkim połyskiem. Masa ciała bociana czarnego osiąga średnio 3 kg, a rozpiętość skrzydeł sięga ok. 195 cm. W jednym gnieździe para bocianów może żyć nawet przez kilkanaście lat. Do Polski przylatują pod koniec marca, a odlot przypada na przełom sierpnia i września. W czasie lęgu samica składa od 1 do 5 jaj. Za pokarm służą bezkręgowce, żaby i ryby. Na miejsce lęgu ptaki te wybierają zazwyczaj gęste drzewostany, jednak od wielu lat obserwuje się je i w rzadkich lasach położonych ok. kilkaset metrów od zabudowań człowieka. Gniazda budowane są na terenach wilgotnych, w sąsiedztwie rzek lub strumyków.

W Polsce żyje około 1500-2000 par bociana czarnego. Niewielkie ilości tego gatunku przelatują przez teren województwa świętokrzyskiego. Gniazda zakłada w regionie niewielka ich liczba. Wzmianki na temat obecności bociana czarnego w regionie świętokrzyskim datują się na połowę XIX w. Około roku 1930 jego gniazxda pojawiły się na terenie ówczesnego leśnictwa Świnia Góra (obecnie rezerwat) oraz w okolicach Włoszczowy. W latach 50-tych zanotowano wzrost populacji gatunku bociana czarnego. Licznie występował on w lasach Pasma Łysogór - w Puszczy Świętokrzyskiej.

 

Opracowano na podstawie:

  • S. Chmielewski, W. Błoński, Ptaki Krainy Gór Świętokrzyskich. Monografia faunistyczna" (praca zbiorowa), Bocian Czarny, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Kielce-Poznań 2005
  • D. Zawadzka, M. Sławski, Spotkania z przyrodą - Las, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Bocian czarny