Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna
Kuchnia regionalna
  • Zupy ( 17 artykułów )
  • Dania główne ( 94 artykułów )
  • Ciasta i desery ( 21 artykułów )
  • Przystawki ( 32 artykułów )
  • Dodatki ( 13 artykułów )
  • Nalewki i alkohole ( 12 artykułów )
  • Wokół kuchni ( 6 artykułów )
  • Produkty regionalne ( 66 artykułów )

    Produkty regionalneLeżąca w widłach Wisły i Pilicy Ziemia Świętokrzyska to kraina bogata w tradycje i zabytki, słynna z wielkich wydarzeń historycznych. Mnóstwo tu miejsc godnych poznania: liczne rezerwaty przyrody, parki krajobrazowe, gdzie znajdują się najciekawsze skupiska chronionej roślinności i rzadkie okazy fauny. Mamy wielką liczbę zabytków architektury z różnych epok, między innymi liczne pałace i dwory, jak również wiele zabytków techniki. Bogatą kulturę i historię prezentują muzea, izby pamięci oraz wystawy. Nieodłącznym elementem każdej kultury jest kuchnia, w której używane są produkty charakterystyczne dla danego regionu.
    Chleb ze smalcemSmak rodzimych, tradycyjnych potraw i zapach babcinej kuchni podczas świątecznych przygotowań pozostaje z nami najdłużej i towarzyszy nam, gdziekolwiek byśmy nie byli. W jadłospisie mieszkańców regionu świętokrzyskiego obecne były od wieków dania i produkty ziemniaczane, mączne oraz kasze. Duże znaczenie w żywieniu miały także nabiał, warzywa i owoce, natomiast pokarmy mięsne spożywano rzadziej. Najbardziej charakterystycznym produktem, utożsamianym z naszym regionem, jest z pewnością zalewajka świętokrzyska, ale nie jest ona jedyną potrawą regionalną.
    Żywność tradycyjna z regionu świętokrzyskiego zdobywa coraz większe uznanie konsumentów dokonujących świadomego wyboru produktów o potwierdzonej jakości. Zachęcamy do poznania dziedzictwa kulinarnego Ziemi Świętokrzyskiej i smakowania naszych tradycyjnych i lokalnych specjałów.

    Źródło: ŚODR Modliszewice

  • Dania kuchni żydowskiej ( 6 artykułów )

    Ludność żydowska przez lata zamieszkiwała region świętokrzyski. Okolice Chęcin, Chmielnika, Kielc i wielu innych większych miast był gęsto zaludniony żydami, którzy stanowili duży procent społeczności. Wkomponowali się także w tradycje regionu. Również kuchnia żydowska stała się popularna w wielu innych domach. Przy okazji przedstwiania przepisów kuchni żydowskiej nie sposób nie wspomnieć o koszerności.
    Koszerność dotyczy wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim, które określają rodzaje produktów dozwolonych do spożywania. Tyczy się to zarówno pokarmów, jak i napojów czy leków. Określone są także warunki w jakich żywność ma byc produkowana i spożywana. Zasady te wywodzą się z Tory, czyli Mojżeszowego Pięcioksięgu.
    Podając za Wikipedią: "Dopuszczone do spożywania jest mięso zwierząt posiadających "rozszczepione kopyto" i przeżuwających, stworzeń wodnych posiadających płetwy i łuski, niektórych gatunków szarańczy, niektórych gatunków ptaków. Nie dotyczy to jednak krwi oraz niektórych części (np. nerw kulszowy), które są zakazane. Dozwolone jest mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne, miód i inne produkty. Owoce powinny pochodzić z drzew mających co najmniej trzy lata."
    Nie wolno między innymi przygotowywać potraw mięsnych i mlecznych w tych samych garnkach, podawać ich i spożywać jednocześnie. Przepisy koszerności określają też w jaki zwierzę ma być zabite. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne.
    Poniżej przedstawiamy przepisy na dania kuchni żydowskiej, które często pod zmienionymi nazwami przygotowują mieszkańcy wielu zakątków regionu świętokrzyskiego.

  • Przetwory ( 2 artykułów )

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna