Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Dzionie rakowskie

Rakowskie dzionie to tradycyjnie przygotowywana potrawa przez gospodynie z okolic Rakowa. Początkowo przygotowywano ją na Wielkanoc, później stała się potrawą Bożonarodzeniową. Dzionie wzmiankowane jest w XIX wieku, zaś sam przepis opracowano na podstawie ustnych przekazów mieszkanem Rakowa.

Składniki na macę:
- 2 kg mąki,
- 8 jajek,
- 15 dkg smalcu;

Składniki na rosół:
- 2 kg podgardla wieprzowego,
- 7 ziaren angielskiego ziela,
- 3 średnie liście laurowe,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- sól do smaku;

Składniki na farsz:
- 8 jajek,
- zmielone ziele angielskie,
- sól i pieprz,
- 10 metrów wieprzowych jelit;

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy macę - z jajek, mąki i smalcu zagniatamy ciasto. Dolewamy podczas wyrabiania tyle wody ile przyjmie mąka. Wyrobione ciasto wałkujemy na placki (podobne jak na domowy makaron). Nakłuwamy w odstępach widelcem i pieczemy na złoty kolor - nie wolno nam przypiec na brązowo, bo wtedy potrawa będzie gorzka. Z podgardla gotujemy rosół, ale bez warzyw. Do wywaru dodajemy jedynie ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól do smaku. Mięso po ugotowaniu mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa i z powrotem dodajemy do wywaru.
Upieczone ciasto kruszymy na stolnicy, aby jego kawałki nie były większe niż drobne monety (miedziaki), po czym wkładamy okruchy do misy i zalewamy je gorącym rosołem. Odstawiamy na około 2 godziny. Wyrośnięta masa powinna być zawiesista, ale nie powinna przeciekać przez palce. Konsystencję regulujemy wodą wedle potrzeby. Teraz pora dodać jajka. Wbijamy całe 8 sztuk, dodajemy przyprawy (sól, pieprz i zmielone ziele angielskie) do smaku i całość mieszamy.
Jelita czyścimy, ale nie usuwając z nich tłuszczu (w przeciwnym razie mogą popękać podczas pieczenia). Przygotowanym wcześniej farszem nadziewamy ostrożnie jelita na dwóch trzecich ich długości, nakłuwamy igłą co kilkanaście centymetrów i zawiązujemy mocno oba końce jelita. Układamy je w brytfannie obok siebie, ale tak by się nie
stykały. Dolewamy niewielką ilość wody, tak by ledwie zakryła dno brytfanny i wkładamy do nagrzanego pieca. Po około 60 minutach, gdy już skórka jelit się lekko zrumieni wyjmujemy potrawę z pieca. Dzionie smakuje najlepiej następngo dnia po upieczeniu. Podaje się je krojone w plastry i podgrzane na patelni. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Dzionie rakowskie