Babka średnia
Wpisany przez Dorota Skwark
czwartek, 03 kwietnia 2014 12:54
Babka średnia (Plantago media) - ta dobrze znana wszystkim roślina należy do rodziny babkowatych. Często mylona jest z babką zwyczajną, ale jej liście są ostro zakończone i owłosione. Jej macierzystym kontynentem jest Azja. Babka występuje na trawnikach, polach, przydrożach, pastwiskach, także na piaskach i nad brzegami wód.
Łodygababki średniej to głąbik do 50 cm wysokości. Pod ziemią tworzy kłącze. Liście ma ciemnozielone, mają kształt elipsy i zebrane są w przyziemną różyczkę. Mają od 5 do 9 nerwów. Babka kwitnie, a jej fioletowe kwiaty stanowią krótki walcowaty kłos, nitki pręcików 4-5 razy dłuższe od korony. Kwitnie od maja do września. Owoce to czarne torebki z nasionami. Gatunek ten znajduje się pod ochroną.
Właściwości lecznicze babki średniej znane już były w starożytności. Roślina ma właściwości przeczyszczające, uspokajające i gojące. Dawniej stosowano z niej okład na ukąszenia żmii. Dziś także stosuje się z niej okłady np. na oparzenia, trudno gojące się rany, ale bardziej znana jest jako lek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, w stanach zapalnych błony śluzowej czy dróg oddechowych. Babka średnia, podobnie jak jej kuzynki, świetnie sprawdzają się w kuchni, ponieważ można z niej przygotować zupy i sałatki na różne sposoby.
Opracowano na podstawie:
B.Kuźnicka, M.Dziak, „Zioła i ich zastosowanie”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1987, wyd.IV poprawione i uzupełnione.