Poprawiony: środa, 16 października 2013 10:59 Wpisany przez Dorota Skwark środa, 29 września 2010 16:44
Ten kulisty grzyb przypomina purchawkę, ale jest od niej większy i ma grubą, chropowatą skórę. Wnętrze młodych grzybów jest w kolorze szarym, natomiast starszych w kolorze niebieskoczarnym, przypominającym roztarty mak. Grzyb ten często jest mylony z truflą, ale nie nadaje się do jedzenia w postaci dojrzałej. Dawniej młode osobniki zbierane były do suszenia i przyrządzania sosów, , jednak spożycie tych grzybów powodowało czasem zaburzenia pokarmowe.
Opracowano na podstawie:
H. Orłoś, Atlas grzybów jadalnych i trujących, wydanie VI poprawione, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1963
H.i R. Grunert, przekład J. Kozłowska, Leksykon przyrodniczy, Grzyby, Świat Książki, Warszawa 1995.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl