Wpisany przez Krzysztof Żołądek poniedziałek, 06 czerwca 2011 09:57
Zupa czarta to potrawa regionalna pochodząca z okolic Bielin.
Składniki:
- 3 kg mięsa wołowego (od szynki),
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
- 2 liście laurowe (przyprawa do gulaszu),
- 2-3 cebule,
- odrobina kminku, papryki ostrej i słodkiej - do smaku,
- sól, pieprz, jarzynka,
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 słoika ogórków konserwowych,
- 1/2 kg pieczarek
- świeża papryka;
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę, wysuszyć na durszlaku. Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć mięso i dodawać kolejno: czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, przyprawy do gulaszu, cebulę, kminek, paprykę, sól, jarzynkę - wszystko razem dusić, aż będzie na pół miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i mąkę. Wszystko chwilę podsmażyć, wyłożyć do garnka, podlać gotowanej wody, aby się połączyły składniki, ale tak by nie było zbyt gęste. Następnie dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Doprawić do smaku, zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie do pożądanej gęstości. Podawać z ryżem lub pieczywem. Można też po podaniu ozdobić zielonym listkiem pietruszki.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl