Wpisany przez Dorota Skwark środa, 05 sierpnia 2009 00:00
Składniki:
1 kg wiśni,
0,5 l spirytusu,
1 kg cukru.
Przygotowanie:
Wiśnie wydrylować i wsypać do słoja, co jakiś czas przesypując cukrem. Słoik z tak przygotowanymi wiśniami przykryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca, aby zrobił się sok (wiśnie można co jakiś czas wstrząsnąć). Kiedy owoce puszczą sok, należy je odcedzić, potem dolać do soku spirytus, następnie rozlać do butelek i odstawić. (Wiśnie można zalać wódką, doskonale nadają się jako dodatek do deserów, ciast i same też nieźle smakują, ale uwaga: są mocne!) Po około 2 miesiącach nalewka jest gotowa.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl