Wiśniówka - Nalewka z wiśni
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
wtorek, 30 lipca 2013 17:44
Nalewka wiśniowa to nie tylko dobry i rozgrzewający w mroźne wieczory trunek. Ma także działanie przeciwgorączkowe, zalecana jest przy przeziębieniach, grypie, anginie, ale też przy uporczywych zaparciach. Pomaga w trakcie leczenia wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Składniki:
- 60 dag wiśni,
- 10 dag śliwek kalifornijskich,
- 15 goździków,
- szklanka płynnego miodu pszczelego,
- 1 litr spirytusu,
- 3 szklanki przegotowanej wody.
Przygotowanie:
Wiśnie należy umyć i osuszyć, a następnie połowę z nich wydrylować i wsypać do gąsiorka. Dodać pozostałe wiśnie z pestkami. Całość zalać miodem pszczelim, przykryć ściereczką i odstawić na dobę. Po upływie tego czasu wsypać goździki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paski suszone śliwki. Całość zalać spirytusem wymieszanym z 3 szklankami przegotowanej wody. Gąsiorek zakorkować i trzymać w cieple przez ok. 10-12 dni. Codziennie należy nim potrząsać, a po upływie podanego czasu alkohol należy zlać, a następnie dodać płyn z odciśniętych przez płócienną ściereczkę owoców. Następnie całość przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać nalewkę do butelek szczelnie zakorkując. Najlepsza wiśniówka jest dopiero po upływie 6-8 miesięcy i wtedy też najlepiej ją podawać.