Poprawiony: sobota, 18 grudnia 2010 22:59 Wpisany przez Krzysztof Żołądek wtorek, 14 grudnia 2010 18:11
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 5 dag drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka cukru,
- sól;
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz;
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, pół szklanki mleka łączymy i robimy rozczyn. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie łączymy rozczyn z mąką i przygotowujemy ciasto drożdżowe po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy cebulę, drobną ją kroimy i podsmażamy na maśle. Pokrojone w plasterki pieczarki przesmażamy na oleju. Po około 15 minutach dodajemy posiekaną kapustę i cebulę. Doprawiamy do smaku.
Wyrośnięte ciasto ponownie rozrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i kładziemy jeden placek na blasze. Smarujemy farszem i przykrywamy drugim plackiem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy potrawę gotową do podania. Smacznego.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl