Fitka kazimierska
Fitka kazimierska to zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, zagęszczana zasmażką i zabielana śmietaną.
Swój niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza wywarowi z mięsa, skwarkom i aromatowi warzyw.
Jak podaje ks. Władysław Siarkowski (Materiały do etnografii ludu polskiego z okolic Pińczowa), zupę tę różnie nazywano (w zależności od regionu).
W kieleckim i pińczowskim – „bieda”, w krakowskim – „fiutka”.
Natomiast na terenie powiatu kazimierskiego mówiło się na nią „dziod”, „dziadowsko spółka”, „pitucha”.
Jednak najbardziej przyjęła się nazwa fitka i była gotowana niemal we wszystkich domostwach.
Wynikało to z kilku czynników.
Produkty do jej przyrządzenia były właściwie szeroko dostępne i tanie, a sama zupa smaczna i sycąca.
Wszystkie surowce wchodzące w skład fitki były dostępne w każdym gospodarstwie.
Powiat kazimierski rzeczywiście słynął z długich tradycji rolniczych – upraw warzyw i zbóż.
W biedniejszych domach oraz na Popielec kobiety przygotowywały podobną zupę, ale w nieco skromniejszej wersji. Tj. z dodatkiem klusków drobionych i zabielaną mlekiem.
Trochę złośliwie nazywaną ją wówczas „dziod” lub „dziadoska spółka”.
Fitka kazimierska – składniki:
Jak już wspomnieliśmy, wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia zupy są łatwo dostępne.
Do zrobienia fitki będziemy potrzebować takich składników jak:
- mięso drobiowe lub wieprzowe,
- ziemniaki,
- kasza jęczmienna,
- marchew,
- pietruszka,
- cebula,
- smalec, słonina lub boczek,
- mąka, sól, pieprz.
Wykonanie:
Najpierw kawałek mięsa drobiowego / wieprzowego wypłukać i włożyć do gotującej się wody (około 5 l).
Następnie dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku.
Po ugotowaniu mięso wyjąć, a do wywaru włożyć obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę (około 1/3 objętości wywaru).
Do zupy dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce marchewkę i pietruszkę, drobno posiekany ząbek czosnku, zieleninę i usmażoną na tłuszczu cebulę.
Po 15 minutach do zupy wsypać grubą kaszę jęczmienną, a następnie zagęścić zasmażką.
Fitkę podaje się w głębokim talerzu. Wg preferencji, można ją jeść z dodatkiem pieczywa.