Categories INNE

Fitka kazimierska

Fitka kazimierska

 

Fitka kazimierska to zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, zagęszczana zasmażką i zabielana śmietaną.

Swój niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza wywarowi z mięsa, skwarkom i aromatowi warzyw.

Jak podaje ks. Władysław Siarkowski (Materiały do etnografii ludu polskiego z okolic Pińczowa), zupę tę różnie nazywano (w zależności od regionu).

W kieleckim i pińczowskim – „bieda”, w krakowskim – „fiutka”.

Natomiast na terenie powiatu kazimierskiego mówiło się na nią „dziod”, „dziadowsko spółka”, „pitucha”.

Jednak najbardziej przyjęła się nazwa fitka i była gotowana niemal we wszystkich domostwach.

Wynikało to z kilku czynników.

Produkty do jej przyrządzenia były właściwie szeroko dostępne i tanie, a sama zupa smaczna i sycąca.

Wszystkie surowce wchodzące w skład fitki były dostępne w każdym gospodarstwie.

Powiat kazimierski rzeczywiście słynął z długich tradycji rolniczych – upraw warzyw i zbóż.

W biedniejszych domach oraz na Popielec kobiety przygotowywały podobną zupę, ale w nieco skromniejszej wersji. Tj. z dodatkiem klusków drobionych i zabielaną mlekiem.

Trochę złośliwie nazywaną ją wówczas „dziod” lub „dziadoska spółka”.

 

Fitka kazimierska – składniki:

 

Jak już wspomnieliśmy, wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia zupy są łatwo dostępne.

Do zrobienia fitki będziemy potrzebować takich składników jak:

 

  • mięso drobiowe lub wieprzowe,
  • ziemniaki,
  • kasza jęczmienna,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • smalec, słonina lub boczek,
  • mąka, sól, pieprz.

 

Wykonanie:

 

Najpierw kawałek mięsa drobiowego / wieprzowego wypłukać i włożyć do gotującej się wody (około 5 l).

Następnie dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku.

Po ugotowaniu mięso wyjąć, a do wywaru włożyć obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę (około 1/3 objętości wywaru).

Do zupy dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce marchewkę i pietruszkę, drobno posiekany ząbek czosnku, zieleninę i usmażoną na tłuszczu cebulę.

Po 15 minutach do zupy wsypać grubą kaszę jęczmienną, a następnie zagęścić zasmażką.

Fitkę podaje się w głębokim talerzu. Wg preferencji, można ją jeść z dodatkiem pieczywa.

5/5 - 1 głosów

Zobacz również