13 lipca 2014 r. - VII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego
Poprawiony: środa, 09 lipca 2014 20:28
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
środa, 09 lipca 2014 20:23
Konkurs, który już od siedmiu lat pozwala wyłonić najsmaczniejsze potrawy w powiecie kieleckim odbędzie się już w najbliższą niedzielę, 13 lipca, na terenie Centrum Kulturowo-Archeologicznego w Nowej Słupi. Początek kulinarnej rywalizacji zaplanowano na godz. 15.00. Tegoroczny konkurs będzie połączony z XI Powiatowym Przeglądem Kapel Ludowych i Solistów.
Główną ideą konkursu jest propagowanie dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego i ocalenie od zapomnienia wielu potraw wraz z recepturami ich przygotowania. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 28 potraw z 18 gmin powiatu kieleckiego. Wśród nich królują ziemniaki, kapusta, są liczne potrawy z gdzybów oraz specjały mięsne. Wśród wielu zgłoszonych receptur nie brakuje tych swojskich i niewiele mówiących osobom spoza regionu. To dania o tajemniczo brzmiących nazwach "Kocioki", "Karazyje" czy "Brosiki".
Jury, któremu przewodniczyć będzie mistrz kuchni - Mirosław Ciołak, oceni formę podania potraw, ich walory smakowe, pochodzenie oraz oryginalność przepisów. Receptury na wszystkie potrawy znajdą się w wydawnictwie, które tradycyjnie powstanie po konkursie.
W towarzyszącym zmaganiom kulinarnym XI Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych i Solistów na scenie zaprezentuje się osiem zespołów - "Piekoszowianie", Kapela z Łopuszna, Kapela "Świętokrzyskie Jodły", "Ciekoty", Rodzinna Kapela Korbanów, "Chełmowianie " oraz "Wincentowianie" i "Bęczkowianie".