Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Tyskie Browarium

Tyskie BrowariumNa trzecim miejscu – po wodzie i herbacie – najbardziej popularnym napojem na świecie jest piwo. Warzono je już 4000 lat p.n.e. w Mezopotamii. Tradycje piwowarskie w Polsce sięgają początków naszej państwowości. Od najdawniejszych czasów piwo (prasłowiańskie słowo pivo oznacza napitek, napój) było najpopularniejszym napojem alkoholowym na terenach zajmowanych obecnie przez Polskę. Jan Długosz w swych Rocznikach pisał: „Wina i oliwy kraj ten dla ostrego północnego zimna nie ma; zamiast wina używa piwa, które robią z żyta, pszenicy i jęczmienia albo orkiszu”.

Jednym z najbardziej znanych browarów w Polsce są Tyskie Browary Książęce. Najstarsza zachowana pisemna wzmianka świadcząca o istnieniu browaru w Tychach pochodzi z 1613 r. –  to fragment urbarza państwa pszczyńskiego zawierający rozliczenie piwa pobranego i sprzedanego z browaru w Tychach. Drugim istotnym dokumentem jest zachowany do czasów współczesnych opis browaru w Tychach z 1629 r.  Niestety nie zachował się przywilej, na podstawie którego zaczęto warzyć tu piwo i umownie przyjmuje się, że browar ma 4 wieki.

Od listopada 2004 r. przy browarze działa Tyskie Browarium (pierwotnie – od 2010 r. – Tyskie Muzeum Piwowarstwa), czyli pierwsze w Polsce piwne muzeum.  Mieści się ono w pięknym budynku dawnej kaplicy ewangelickiej z 1902 r. Zabytkowy budynek kryje, oprócz tradycyjnych eksponatów, nowoczesną ekspozycję stworzoną na 10-lecie istnienia Browarium.  Gości wita przemawiający z portretu książę pszczyński, Jan Henryk XI – twórca potęgi browaru. Na wystawie czeka na zwiedzających mnóstwo multimedialnych atrakcji, m.in. kino 3D, interaktywna gra „Piwny ekspert”, czy wielka beczka, z której można wysłać elektroniczną pocztówkę z pozdrowieniami z Browaru. Wśród klasycznych eksponatów dominują te związane ze sztuką warzenia, serwowania i spożywania piwa oraz liczne zdjęcia dokumentujące dzieje browaru oraz całego regionu, który przez wieki był silnie z nim związany. Cała ekspozycja podzielona jest na strefy tematyczne związane z historią piwa i Browarów Tyskich, piwnymi opakowaniami i sposobami ich produkcji, gospodach i kulturze piwnej oraz marce Tyskie.

Zobacz galerię zdjęć z Tyskiego Browarium

Po atrakcjach ekspozycji na zwiedzających czeka zwiedzanie browaru. Można podejrzeć hale produkcyjne i różne etapy wytwarzania i rozlewania złotego trunku. Na ogromnym obszarze zakładu znajdują się również liczne zabytki, które mocno i, trzeba przyznać, bardzo ciekawie, wyróżniają się na tle współczesnej zabudowy browaru. Jest tu dawny Dom Kawalera, Willa Müllera, zabytkowa warzelnia, czy Piwnica Toszecka (tzw. Toszek).

Oprócz zwiedzania w języku polskim, angielskim, niemieckim, włoskim, francuskim, hiszpańskim,  czeskim, czy rosyjskim prowadzone są również wycieczki z przewodnikami mówiącymi gwarą śląską, zachwycającymi nie tylko językiem, ale również i regionalnym strojem. Po ponad 2-godzinnym zwiedzaniu można zrelaksować się w piwnicy Browarium, gdzie serwowane są piwa produkowane w Tychach, niektóre prosto z tanka. Jeśli komuś mało atrakcji serwowanych w Tychach na co dzień, to warto zajrzeć do browaru w nocy... Co roku w maju Tyskie Browarium włącza się akcję Tyskiej Nocy Muzealnej. W tym roku – 17 maja – będzie można przenieść się w świat lat '50 XX w. Wśród atrakcji m.in. spektakl plenerowy o bumelantach, którzy pod wpływem zgniłych zachodnich wzorców wybierają odpoczynek i rozrywkę w miejsce realizacji planu i czynu społecznego na rzecz piwnej ojczyzny.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Warto zobaczyć Atrakcje zza miedzy Tyskie Browarium