Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Rośliny Berberys zwyczajny

Berberys zwyczajny

Berberys zwyczajnyBerberys zwyczajny (Berberis vulgaris) - jest to krzew osiągający wysokość do 3 metrów. Jego gałązki pokryte są trójdzielnymi kolcami mierzącymi długość do 2 cm. Liście mają brzegi ząbkowate i zakończone kolczasto. W okresie kwitnienia (maj i czerwiec) krzew pokrywa się zółtymi kwiatami. Owocem są lśniące czerwone jagody o podłużnym, jajowatym wręcz kształcie, bogato unasiennione. Dojrzewają we wrześniu i październiku. W smaku są kwaskowate. Można z nich przyrządzić dżemy, soki i marmoladę, a wśród wielu zastosowań znajdują uznanie jako dodatek do herbat, cukierków i alkoholi. Np. szlachta polska przygotowywała z berberysu nalewkę, którą pito dla zdrowia i przyjemności przy ważniejszych okazjach. Obecnie coraz częściej berberys zwyczajny pojawia się w ogrodach w roli krzewu ozdobnego.

W celach leczniczych pozyskiwano korę i korzenie tego krzewu, dlatego też został szybko przetrzebiony i w naturalnym środowisku nie występuje już tak licznie. Z czasem jednak badania ujawniły, że długotrwałe stosowanie naparów z liści i kory berberysu powoduje odkładanie się tzw. berberyny w sercu, wątrobie i trzustce. Do celów leczniczych używa się już zatem jedynie owoców. Działają one przeciwgorączkowo, a dodane do herbaty wpływają na podniesienie odporności organizmu. Ma na to wpływ zawartość witamin C i E, a także wielu innych składników.

Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i październiku, jednak zbiera sie je nieco wcześniej, bo całkowicie dojrzałe miękną i łatwo się gniotą. Po zebraniu owoce suszy się w temperaturze do 40 stopni Celsjusza.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Rośliny Berberys zwyczajny