Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Rośliny Łopian pajęczynowaty

Łopian pajęczynowaty

lopian_sm01Łopian pajęczynowaty (Arctium tomentosum) - jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny astrowatych. Rośnie do 2 m wysokości na brzegach wód, lasów, zarośli.
Liście łopianu są duże sercowatookrągłe z długimi ogonkami, natomiast kwiaty – purpurowoczerwone, zebrane w koszyczki. Koszyczki są bardzo charakterystyczne dla tej rośliny, gdyż na zewnątrz są zielone, haczykowate i osnute długimi włoskami, które przypominają pajęczynę. W środku koszyczki są purpurowe.
Mało kto wie, że ta dość popularna u nas roślina nadaje się do jedzenia na surowo, a dokładnie jej korzeń, łodygi i ogonki liści. Można je też kisić.
Dla Indian była to powszechnie stosowana roślina. Szykowali ją na zimę. Suszyli ją przy ogniu, a gdy nadchodził zimowy czas, dość długo ją moczyli przed spożyciem. Japończycy natomiast uprawiają łopian, a potem używają go w swojej kuchni jako warzywo. Olej z tej rośliny ma właściwości lecznicze. Stosowany jest także jako składnik szamponów.

Opracowano na podstawie:
Górnicka Jadwiga, Apteka natury, RSW Prasa-Książka-Ruch, Kieleckie Wydawnictwo Prasowe, Miesięcznik Społeczno-Kulturalny Przemiany, Kielce 1988
Wikipedia

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Rośliny Łopian pajęczynowaty