Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Dzięcioł czarny

Dzięcioł czarny

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius) – to największy krajowy dzięcioł. Długość jego ciała wynosi 46 cm. Jest cały czarny z wyjątkiem czerwonej „czapeczki” (u samca) lub potylicy (u samicy). Ptak ten w Polsce występuje nielicznie. Głównie można go spotkać w dużych lasach i borach z fragmentami starodrzewu, głównie buczyny, ale także w borach szpilkowych. Dzięcioł czarny żywi się larwami owadów. Spośród wszystkich krajowych dzięciołów to on najgłośniej bębni. Jego trwający ok. 2 sekund werbel składa się z 30 – 35 uderzeń. Wykuwa dziuple najchętniej w pniach buków o średnicy co najmniej 45 cm. Zajmuje mu to około miesiąca.

 

Opracowano na podstawie:

  • W. Stichmann, E. Kretzschmar, Spotkania z przyrodą - Zwierzęta, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2006 r.
  • D. Singer, Atlas ptaków Europy, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2005 r.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Dzięcioł czarny