Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Jastrząb gołębiarz

Jastrząb gołębiarz

JastrząbJastrząb (jastrząb gołębiarz) (Accipiter gentilis) - ptak drapieżny, który w Polsce występuje nielicznie, głównie zimuje. Długość jego ciała wynosi od 53 do 66 cm, przy czym samica jest większa od samca. Rozpiętość skrzydeł samca wynosi ok. 100 cm, a samicy ok. 120 cm. Ogon ma dość długi w stosunku do skrzydeł. Ogon pomaga mu w wykonywaniu szybkich manewrów podczas niskiego lotu. Pióra tego ptaka są z wierzchu szaropopielate, a od spodu jasne w charakterystyczne prążki. Głowę ma wydłużoną. Nad okiem jastrzębia znajduje się biała brew, dzięki czemu uwydatnia się jaskrawożółta tęczówka oka. Nogi ma żółte, zakończone szponami. Choć ma krótkie skrzydła, za to dobrze rozwinięte, silne mięśnie piersiowe. Szpony jastrzębi przystosowane są do chwytania ofiary zarówno na lądzie, jak i podczas lotu.
Zamieszkuje zwykle na terenie zalesionym gatunkami iglastymi, ale też często spotykany jest na terenach otwartych, w okolicach łąk i pól, a także w pobliżu terenów zurbanizowanych. Żywi się upolowanymi mniejszymi ptakami, jak gołębie (stąd nazwa), sójki, wrony czy kuropatwy. Nieco żadziej polują jastrzębie na zające i drobne gryzonie zamieszkujące łąki i pola. Polują samotnie, a zdobycz przed zjedzeniem skubią z piór i futra. Jak każdy ptak drapieżny, po około 18 godzinach od zjedzenia zdobyczy, zwraca nie strawione resztki (pióra, sierść), które przybierają kształt kuli zwanej wypluwką.
Na przełomie stycznia i lutego rozpoczynają się toki monogamicznych jastrzębi. Są to wierne sobie ptaki i po połączeniu w pary żadko zmieniają partnera. Przywiązują się też do terenu na jakim żerują i żyją. W roku wyprowadzany jest jeden lęg - przypada zwykle na połowę lub końcówkę kwietnia. Samica składa wówczas w gnieździe od 3 do 6 jaj o niebieskawej barwie. Przez okres 35-40 dni jaja wysiaduje zarówno samica, jak i samiec. Pisklęta po wykluciu dopiero po około 40 dniach opuszczają gniazdo, a pełną dojrzałość osiągają po 10 miesiącach.
W Polsce jastrzębie objęte są ścisłą ochroną gatunkową.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Jastrząb gołębiarz