Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Kaczka karolinka

Kaczka karolinka

karolinka_sm02Kaczka karolinka (Aix sponsa) - niedawno pojawiły się na kieleckim zalewie. Te dwa wyróżniające się wśród kaczek krzyżówek ptaki, to kaczki karolinki. Są mniejsze od swoich nowych znajomych (samica ok. 48 cm, waga do 70 dag, samce są nieco większe). Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej. Najwięcej tych ptaków jest w stanie Karolina Północna, stąd zapewne pochodzi polska nazwa tego gatunku, bo w swojej ojczyźnie nazywany jest kaczką leśną. Ciekawostką jest, że swoje niezwykłe upierzenie karolinka zawdzięcza głównie nie barwnikom piór, ale ich strukturze - rozszczepiają światło, nadając kaczkom taki właśnie wygląd. Samiec, gdy przyjdzie czas godów (około września), zmienia upierzenie, aby zachwycić wyglądem swoją wybrankę. Ten czas jest u karolinek bardzo widowiskowy. Samiec pływa wokół samicy, pokazując się jej z każdej strony i wydając najróżniejsze odgłosy (choć dla ludzi brzmi ono jak skrzypiące drzwi). Podczas swojej prezentacji kaczor, od czasu do czasu, zanurza dziób w wodzie. Co na takie zaloty samica? Otóż, po pewnym czasie, podpływa do kawalera i delikatnie pije wodę – jest to dla niego nasze ludzkie „tak”. Wtedy on unosi wysoko głowę i wydaje całą serię dźwięków. Od tej pory on i ona stanowią nierozłączną parę, w której prym wiedzie samica (pierwsza płynie, pierwsza leci itp.). Tak jest aż do momentu, gdy samica zniesie jaja (od 8-12 sztuk białych jaj, wielkości piłeczki do tenisa stołowego), które sama wysiaduje (do 30 dni) i opiekuje się pisklętami. Niesamowite jest to, że małe karolinki są w gnieździe tylko dobę, bo po tym czasie matka zachęca je, by opuściły gniazdo i prowadzi je nad wodę. Dlaczego jest to takie niezwykłe? Bo karolinki mają swoje gniazda (lub zakładane przez ludzi budki lęgowe) od 2 do 20 m ponad ziemią – i tym maluszkom po takim skoku zwykle nic nie jest!

Inną ciekawostką jest to, że małe kaczki żywią się owadami, skorupiakami, a jako dorosłe zjadają nawet żołędzie, przez co nazywane są także kaczkami żołędnymi. Karolinki ze swej ojczyzny migrują od października (nawet do grudnia) w okolice Florydy, Kuby, Meksyku.

 

Opracowano na podstawie:

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Kaczka karolinka