Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Gołąb grzywacz

Gołąb grzywacz

grzywacz_sm00Gołąb grzywacz (Columba palumbus) - ten ptak, z charakterystycznym białym paskiem w okolicach szyi, widywany jest dość często przy osiedlach ludzkich. To największy w Polsce gołąb wędrowny zwany też czasem gołębiem leśnym. Pojawia się u nas od marca do października. Głównie żeruje na ziemi, dlatego często można zobaczyć go z bliska. Grzywacz buduje swoje gniazda przeważnie na drzewach, w ich połowie, z suchej trawy i cienkich gałązek. W okolicach kwietnia w gnieździe pojawiają się jaja, zwykle 2, które wysiaduje samica przez około 17 dni, choć i samiec potrafi zastąpić partnerkę w tej dziedzinie. Pisklęta grzywaczy pojawiają się w gnieździe 2-3 razy w roku. Charakterystyczne dla tego ptaka są zaloty, rozpoczynające się w kwietniu, a trwające do końca lata. W czasie godów samiec potrafi wzbić się wysoko, z charakterystycznym odgłosem skrzydeł, aby potem sunąć ślizgiem w dół z rozpostartymi skrzydłami i rozłożonym ogonem. Nie należy zapominać, że to jest gołąb, który potrafi także ujmująco gruchać podczas zalotów i „tańczyć”, tak jak inni samce z jego rodziny.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Gołąb grzywacz