Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Dzwoniec zwyczajny

Dzwoniec zwyczajny

dzwoniec_sm01Dzwoniec zwyczajny (Carduelis chloris) - ten oliwkowozielony ptak, z żółtymi wstawkami na lotkach i dość masywnym dziobie, obecnie dość licznie występuje w Polsce. W przeszłości nie łatwo można było go zobaczyć, chyba że na wycieczce w dużym lesie. Teraz chętnie pojawia się nawet w parkach i w pobliżu osiedli ludzkich. Dzwoniec jest wielkości wróbla. Jego ciało jest długie na około 15 cm, rozpiętość skrzydeł na ok. 28 cm, a waży w przybliżeniu 30 g. Należy do rodziny łuszczaków. Jego pożywienie stanowią nasiona, młode, oleiste rośliny, a zimą owoce, głównie jarzębiny.

Gniazdo dzwońca można zobaczyć najczęściej na młodych drzewach, od 2-5 m od ziemi. Już w maju pojawiają się w nim pierwsze jaja, do 6. sztuk, szarobiałych z ciemnoczerwonymi plamkami. Drugi lęg odbywa się w czerwcu. Rodzice wysiadują jaja do dwóch tygodni, a potem maluchy radzą sobie same.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Dzwoniec zwyczajny