Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Ptaki Kopciuszek zwyczajny

Kopciuszek zwyczajny

Kopciuszek zwyczajnyKopciuszek zwyczajny (Phoenicurusochruros) - ten niewielki ptak należy do wędrowców z rodziny muchołówkowatych. To ruchliwy ptak, nieco mniejszy od wróbla. Waga kopciuszka zwyczajnego dochodzi do 18 g. Ten ciemnoszary ptak ma rdzawy ogon i białą wstawkę na skrzydłach. Płeć nie wpływa na zróżnicowanie wielkości.

Kopciuszek, choć jest ptakiem ostrożnym, nie boi się ludzi i chętnie zamieszkuje tereny zamieszkałe przez człowieka. Jeśli tylko w pobliżu znajdują się tereny zielone, na których może żerować, to można go spotkać także na terenie ruin czy kamieniołomów. Jego jadłospis jest zróżnicowany, ponieważ żywi się zarówno owadami, jak i ich larwami. Nie gardzi ślimakami, dżdżownicami, nasionami czy małymi owocami, np. jagodą.
 
Kopciuszek jest monogamicznym ptakiem i jeśli zdecyduje się na założenie gniazda, musi być ono zadaszone. Samica składa w nim do sześciu jaj - białych lub lekko zabarwionych na niebiesko z brązowymi plamkami. Zwykle wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku. Jaja wysiaduje samica, zaś pisklęta karmi oboje rodziców. Kopciuszek jest ptakiem, który pomaga wysiadywać też jaja niesfornej kukułce.
 
Głos kopciuszka można usłyszeć już o świcie, kiedy to ptak siedzi w miejscu, z którego może obserwować okolicę. Nocą również można usłyszeć niezbyt głośny śpiew kopciuszka. Także w mieście, gdy ptak siedzi na rynnie, antenie czy dachu.
 
W Polsce kopciuszek zwyczajny jest objęty ochroną gatunkową.
 
Opracowano na podstawie:
www.ptaki.info
www.ptasieogrody.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Kopciuszek zwyczajny