Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Kos

kos_sm01Kos (Turdus merula) - ten pięknie śpiewający ptak należy do rodziny drozdowatych. Najczęściej swoje trele wyśpiewuje na wysokich drzewach, ale i chętnie skacze po ziemi, poszukując pożywienia (owady, owoce drzew, dżdżownice, jagody, a zimą można go zobaczyć nawet w karmniku). Samiec ma czarne, lśniące piórka i żółtą otoczkę oka oraz żółty dziób. Samica jest oliwkowobrązowa, z plamkami na brzuchu, i ma dziób brązowy. Waga tego ptaka waha się w okolicach 10 g, a długość ciała w okolicach 25 cm. Można go zobaczyć na zadrzewionych terenach, ale także w pobliżu ludzkich osiedli. Gniazdo buduje samica kosa, dość blisko ziemi, choć na drzewie. Składa w nim do 6. jaj, które mogą mieć kolor zielonawoniebieski z brązowymi plamkami, albo brązowe. Jaja głównie wysiaduje samica, do 14 dni, kiedy to zwykle pojawiają się pisklęta, które usamodzielniają się po około 3 tygodniach. Para kosów może się gnieździć do 3 razy w ciągu roku. Kosy żyjące w miastach są mniej płochliwe, a nawet stają się ufne w stosunku do człowieka. Miejskie kosy zimują, natomiast dzikie – wędrują, aby znaleźć miejsce zasobniejsze w pokarm.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Ptaki Kos