Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Grzyby Koźlarz czerwony

Koźlarz czerwony

kozlarz_czerwony_sm01Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - inne nazwy: borowik czerwony, kozak czerwony, brzeziczek, podosowik, dubiel, czerwono główka. To dość pospolity w Polsce grzyb. Rośnie na brzegach lasów, w zagajnikach, na polanach leśnych, często pod brzozami i osikami, w miejscach trawiastych lub pokrytych mchem. Można go zbierać od lipca do połowy października. Grzyb ten ma wierzch kapelusza w odcieniu ceglastym, pod spodem ma szare rurki. Kapelusz jest dość duży, osadzony na wydłużonym trzonie koloru białego, z wierzchu pokrytego ciemnymi strzępkami. To grzyb jadalny, chętnie zbierany do przyrządzania potraw, choć po przekrojeniu czy ugotowaniu ciemnieje. Nadaje się także na marynaty i do suszenia.


Opracowano na podstawie:
H. Orłoś, Atlas grzybów jadalnych i trujących, wydanie VI poprawione, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1963
H.i R. Grunert, przekład J. Kozłowska, Leksykon przyrodniczy, Grzyby, Świat Książki, Warszawa 1995.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Grzyby Koźlarz czerwony