Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Grzyby Koźlarz babka

Koźlarz babka

kozlarz_babka_sm01Koźlarz babka (Leccinum scabrum) - inne nazwy:  kozak biały, babka, żydek, stojaczek, brzeziak. Należy do rodziny borowików. Można go znaleźć w lasach, najczęściej pod brzozami, stąd nazwa brzeziak). Występuje dość licznie od czerwca do połowy października. Kapelusz jest dość duży, osadzony na wysokim trzonku. Wierzch kapelusza ma kolor brązowy , w różnych odcieniach, spód jest pokryty warstwą szarobiałych rurek. Trzon tego grzyba jest biały z ciemniejszymi strzępkami. Grzyb jest jadalny i chętnie zbierany na sosy, pierogi, marynaty, a także do suszenia (ale wtedy ciemnieje i nazywany jest „czarnym grzybem").


Opracowano na podstawie:
H. Orłoś, Atlas grzybów jadalnych i trujących, wydanie VI poprawione, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1963
H.i R. Grunert, przekład J. Kozłowska, Leksykon przyrodniczy, Grzyby, Świat Książki, Warszawa 1995.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Grzyby Koźlarz babka