Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Grzyby Czubajka kania

Czubajka kania

Czubajka kaniaCzubajka kania (Macrolepiota procera) - pospolity grzyb jadalny występujący od czerwca do listopada w świetlistych lasach liściastych. Kanie można spotkać często pod drzewami bukowymi, znacznie rzadziej w lasach iglastych, na skraju lasu, a także na łąkach. Wymoczona w mleku i usmażona jak kotlet stanowi przysmak grzybiarzy.

Grzyb ten występują pod wieloma nazwami - kania, sowa, stroszka strzelista, parasolnik i drop. Należy do rodziny bedłkowatych. Ten dość powszechnie występujący u nas grzyb może mieć parasolowaty kapelusz o średnicy nawet do 40 cm. Wierzch kapelusza jest beżowy z ciemniejszymi strzępkami przypominającymi dachówkę i z widocznym garbkiem w środkowej części. U młodych egzemplarzy kapelusz jest kulisty, wręcz jajowaty (po włożeniu do wody rozwija się). Spód kapelusza ma gęste, szerokie i nieregularne blaszki nie przyrastające do trzonu.
 
Przekrój poprzeczny trzonu kani  Trzon  Czubajka kania w pełnej krasie

 
Trzon jest walcowaty, długi na ok. 40 cm, twardy i pusty w środku (co widać na zdjęciach) ze zgrubiałą pochwą u podstawy. Na trzonie jest też pierścień z wierzchu biały, od spodu brunatny. Nie jest on przyrośnięty do trzonu, przez co można go po nim przesuwać (tym różni się od muchomora). Miąższ czubajki kani jest biały i pachnie orzechami. Smak lekko słodkawy może też kojarzyć się z orzechowym.
Opracowano na podstawie:
H. Orłoś, Atlas grzybów jadalnych i trujących, wydanie VI poprawione, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1963
H.i R. Grunert, przekład J. Kozłowska, Leksykon przyrodniczy, Grzyby, Świat Książki, Warszawa 1995.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Grzyby Czubajka kania