Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Grzyby Mleczaj chrząstka (grzyb niejadalny)

Mleczaj chrząstka (grzyb niejadalny)

MleczajMleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) to dość pospolity w Polsce grzyb, któy należy do rodziny gołąbkowatych. Inne jego nazwy to: mleczarz, biel i chruściel. Grzyb ten nie zalicza się do grzybów jadalnych z powodu silnie piekącego smaku, stąd zyskał także nazwy: chrząszcz pieprzny czy gorzkówka. Mleczaj chrząstka rośnie w lasach liściastych i mieszanych, najchętniej w towarzystwie buków. Zobaczyć go można w okresie od sierpnia do listopada (aż do nadejścia mrozów i śniegu).

 To niski grzyb o sporym kapeluszu. Trzon ma dość gruby, ok. 2 cm, zaś wysokość do 6 cm. Wydziela mleczko barwy białej, bardzo silnie piekące. Kolor trzonu i kapelusza są takie same – w odcieniach od białego do jasnoochrowego. Kapelusz lejkowaty o średnicy nawet do 25 cm, z podwiniętymi brzegami.  Od spodu ma dość rzadkie blaszki, które zbiegają się przy trzonie.
 
Ciekawotka zza miedzy: W Rosji mleczaj chrząstka nosi nazwę „skripnica” i zaliczany jest do grzybów jadalnych, jest czasem solony, ale nie jest traktowany jako grzyb o dużej wartości.
 
Opracowano na podstawie:
H. Orłoś, Atlas grzybów jadalnych i trujących, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1963
grzyby-polskie.eu.interia.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Grzyby Mleczaj chrząstka (grzyb niejadalny)