Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Przyroda regionu Grzyby Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajnyMaślak zwyczajny (Suillus luteus) - grzyb jadalny z rodziny maślakowatych o przyjemnym zapachu i smaku. Nazywany też sośniakiem, borowikiem maślakiem i maślarzem. Polskiej nazwy użyła w 1960 roku jako pierwsza Alina Skirgiełło - członkini honorowa Komitetu Botaniki PAN oraz Polskiego Towarzystwa Botanicznego, autorka ponad 180 publikacji naukowych.

Kapelusz maślaka osiąga średnicę od 4 do 15 cm i jest koloru brązowego przypominającego barwą mleczną czekoladę. Skóra z wierzchniej strony jest śliska, lepka, błyszcząca i łatwo oddziela się od miąższu (ma to duży plus, bowiem nie nadaje się do spożycia ze względu na kwaśny i cierpki smak). Skórka jedynie w czasie suszy wysycha. Skórka od spodniej strony jasna i błoniasta. Osłania gąbkową strukturę spodniej części kapelusza złożoną z cytrynowo-żółtych rurek. Ich długość to średnio 6-12 mm. Trzon maślaka zwyczajnego osiąga od 3 do 11 cm wysokości, a grubość mieści się w przedziale od 1 do 2,5 cm. Trzon jest twardy i pełny o jasnożółtym zabarwieniu.
 
Najczęściej tego grzyba można spotkać w terenie piaszczystym w lasach iglastych, głównie pod sosnami, z której korzeniami współtworzy zjawisko mikoryzy, czyli symbiozy dającej obu gatunkom wzajemne korzyści. Rzadziej można go spotkać w lasach mieszanych. Występuje w okresie od maja do listopada. Jest grzybem pospolitym, rzadziej spotykanym jednak na terenach wyższych gór.
 
Maślak zwyczajny jest jednym z najsmaczniejszych polskich grzybów. Wyśmienicie nadaje się do duszenia, marynowania i smażenia. Najczęściej z maślaków powstają różnego rodzaju sosy. Przed przyrządzeniem należy usunąć śluz z kapelusza, a najlepiej zdjąć skórkę. Należy wziąć pod uwagę, że u niektórych osób może wywołać objawy alergiczne. Poza tym grzyb ten nie nadaje się do suszenia i ciężko znosi transport. Znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu w handlu i przetwórstwie.
 
Na podstawie:
W. Kamiński, Atlas grzybów, Dom Wydawniczy PWN, Warszawa 2013
pl.wikipedia.org
www.grzybland.pl
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Przyroda regionu Grzyby Maślak zwyczajny