Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Zupy Kociołek Baby Jagi

Kociołek Baby Jagi

Zupa ta jest potrawą regionalną z okolic Bielin. Najlepiej smakuje podawana w odpowiednio przygotowanych miseczkach z ciasta. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie około 15 porcji.

Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 1,5 kg karczku,
- 1 szkl. oleju,
- 0,5 kg marchewki,
- 0,5 kg pietruszki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 średni seler,
- 3 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 puszka fasoli białej,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 puszka groszku zielonego,
- 1 słoik papryki czerwonej,
- 1 słoik ogórków konserwowych,
- 2 przyprawy do gulaszu,
- 1 pęczek pietruszki zielonej, sól, wegeta, papryka ostra w proszku do smaku;

Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, a następnie podduszamy na oleju. Dodajemy do tego cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie obrane warzywa kroimy w prążki, a ziemniaki z grubą kostkę i gotujemy w osobnym garnku na wolnym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie, gdy mięso się dusi, a warzywa gotują, odcedzamy na durszlaku produkty z puszek. Paprykę konserwową kroimy w grubą kostkę, pieczarki w ćwiartki, a ogórki w grube plastry. Gdy mięso jest już prawie miękkie, a warzywa na wpół twarde, łączymy je razem i podduszamy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną fasolę, groszek, paprykę, ogórki i pieczarki. Mieszamy, a gdy zacznie parować dodajemy przyprawę do gulaszu, paprykę , czosnek roztarty z solą i resztę przypraw. Całość gotujemy jeszcze przez jakiś czas często mieszając, by nie przywarło do dna. Do produktów dodajemy tylko tyle wody by przykrywały nam całość składników!
Kiedy potrawa jest już gotowa podajemy w miseczkach z ciasta lub we flaczarkach posupując uprzednio zieloną pietruszką.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Zupy Kociołek Baby Jagi