Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Rosół

Składniki:

  • ok. 50 dag mięsa wołowego z kością (np. szponder, oczko wołowe),
  • część korpusu z kurczaka ze skórą (np. szyja),
  • 2 spore marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • pół średniego selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1/4 pokrojonej główki włoskiej kapusty,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu,
  • woda (ok. 11/2 litra),
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób wykonania:
Mięso starannie opłukać, zalać zimną wodą i gotować. Kiedy pojawią się tzw. szumowiny, można je zebrać, choć niekoniecznie, ponieważ to wartościowe białko zwierzęce (aby opadło na dno należy gotować na wolnym ogniu). Gotować ponad godzinę (w zależności od rodzaju mięsa, aż będzie ono miękkie), po czym dodawać kolejno dokładnie oczyszczoną włoszczyznę (oprócz cebuli), najlepiej w całości, tylko kapustę pokroić, dodać też ziele angielskie i ziarna pieprzu. Podsmażyć na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę i dodać do gotującego się wciąż na małym ogniu rosołu. Posolić do smaku. Podawać z makaronem, najlepiej nitki. Można posypać z wierzchu posiekaną zieloną pietruszką (lub koperkiem, jeśli ktoś lubi).

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Zupy Rosół