Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Zupy Biała polewka z ziemniakami

Biała polewka z ziemniakami

Biała polewka z ziemniakamiPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorami przepisu są członkowie zespołu ludowego "Dzierzgowianie".
 
Składniki:
- 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka słodkiej śmietany,
- 1 cebula biała
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- sól, cukier, cynamon,
- koper zielony.
 
Sposób wykonania:
- zagotować maślankę,
- połączyć śmietanę z mąką na jednolitą masę,
- połączyć masę z maślanką, doprawić solą, cukrem i cynamonem do smaku,
- ugotować ziemniaki, odcedzić wodę, utłuc na jednolitą masę,
- rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor,
- polać ziemniaki, posypać je koprem.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Zupy Biała polewka z ziemniakami