Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Zupy Wiosenna zupa ziemniaczana

Wiosenna zupa ziemniaczana

Ziemniak, jako najbardziej popularne z warzyw uprawnych w Polsce, jest podstawą wielu zup. Nadaje uczucie sytości, co już od dawna wykorzystywały gospodynie, by ich mężowie i synowie mieli siły do prac w polu i zagrodzie. Zupa ziemniaczana to podstawa letniego menu na terenach rolniczych. Jest szybka w przygotowaniu, co jest niezmiernie istotne podczas np. prac polowych, które pochłaniają wiele czasu.

Składniki:
- 20 dag porów,
- 2 cebule,
- 60 dag ziemniaków,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem lub estragonem,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka mąki.

Sposób przyrządzenia:
Pory oczyścić dokładnie umyć. Obraną cebulę opłukać i wraz z porami drobno pokroić, wrzucić do rondla, dodać masło, poddusić, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy zawrze, odstawić, przestudzić, a następnie zmiksować. Umyte ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki, wrzucić do wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości. Połączyć z przygotowanym przecierem cebulowo-porowym. Podgrzać. Gorącą zupę zaprawić śmietaną i dodać posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Zupy Wiosenna zupa ziemniaczana