Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Wokół kuchni O pączku słów kilka

O pączku słów kilka

PączekStaropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. W dawnych czasach pączek był tłustym smakołykiem z ciasta chlebowego, nadziewanym słoniną lub boczkiem. Dzisiejsze pączki robione są z ciasta drożdżowego. Najpopularniejszym nadzieniem pączka jest nadzienie różane lub marmolada śliwkowa, ale chętnie widziane są też pączki z budyniem czy czekoladą. Wierzch pączka jest zwykle lukrowany lub posypywany cukrem pudrem.

Przeciętny pączek waży 50 gramów, a kalorii ma aż 200, które aby spalić należy np. biegać przez 20 minut, jeździć na rowerze 54 minuty lub spacerować 58 minut czy też 3 godziny tańczyć. To jednak Polaków nie odstrasza, tradycja bierze górę i przeciętny Polak zjada tego dnia 3 pączki, a tego dnia zjadamy ich przeszło 100 milionów.
 
Pączek nie jest typowo polskim przysmakiem.  Niemcy mają swoje berlińskie pączki, podobne do naszych, choć o szerszym pasku na obwodzie. Amerykanie mają Doughnuts (Donuts), o rodowodzie prawdopodobnie holenderskim, które przypominają nasze oponki (donaty), u nich zjada się je w Tłusty Wtorek, podobnie jak w Wielkiej Brytanii. W Wiedniu popularne są pączki z ciasta parzonego, przypominają nasze „gniazda”. Turcy mają swoje lokmy, czyli słodkie kulki z miodem lubsyropem cukrowym, podobne mają Grecy, a zwą je loukoumas. Holenderski pączek, spożywany w Sylwestra i w Nowy Rok, to Oliebollen, przypominający racuchy, ale jego nadzienie stanowią rodzynki, żurawina i kawałki jabłka. We Włoszech można zjeść przysmaki podobne do ptysia z kremem, tzw. zeppole, najczęściej spożywane z okazji Dnia Ojca, ale mają też bomboloni, toskański smakołyk nadziewany od góry.
 
Kucharze prześcigają się w pomysłach na nowe pączkowe przepisy. Tak powstały amerykańskie pączki z bekonem, japońskie z kremem z fasoli, koreańskie z czosnkowym lukrem czy singapurskie z wasabi i wodorostami. My, Polacy, pozostajemy jednak przy tradycyjnym słodkim pączku, nawet jeśli ma sporo kalorii, ponieważ jego smak jest nie do zastąpienia żadnymi kuchennymi „wynalazkami”. Mieszkańcy regionu świętokrzyskiego mogą być spokojni o „pączkową” tradycję, ponieważ pączek opatowski został umieszczony na liście produktów tradycyjnych, a więc pozostanie z nimi w niezmienionej formie przez następne lata.
Opracowano na podstawie:
www.odkrywcy.pl
www.przeklasa.pl
www.komplet.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Wokół kuchni O pączku słów kilka