Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Schab z owocami

Schab z owocami

Składniki:
- 2 kg schabu środkowego bez kości,
- 1 i 3/4 szklanki soku z pomarańczy,
- 1/2 słoika galaretki z czerwonych porzeczek (ok. 15 dag),
- 1/4 szklanki brandy,
- 1/2 łyżki bulionu w proszku,
- 1/2 szklanki suszonych moreli,
- 10 dag suszonych fig,
- 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek,
- 1 szklanka białych i czarnych winogron,
- kawałek cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 4 goździki,
- sól.

Sposób przyrządzenia:
Owoce opłukać i osączyć. Figi przekroić na pół. W garnku połączyć suszone owoce, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, cynamon i goździki. Gotować na małym ogniu 5 min. Cynamon wyjąć, owoce odstawić. Wymieszać 1 szklankę soku pomarańczowego z galaretką porzeczkową, bulionem w proszku, brandy i imbirem. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać, aż galaretka się rozpuści.
Mięso umyć, osuszyć, lekko posolić, włożyć do brytfanny i posmarować rozgrzanym sosem z galaretką. Przykryć, zostawiając mały otwór i piec 1 godzinę w piecu nagrzanym do temperatury ok. 150° C. Zwiększyć temperaturę do ok. 175° C i piec mięso 40 minut, często polewając sosem. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, aż się zarumieni.
Gotową pieczeń pokroić na porcje i ułożyć na ogrzanym półmisku. Odtłuszczonym sosem od pieczenia polać mięso, obłożyć podgrzanymi owocami i polać sokiem pomarańczowym, w którym się gotowały.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Schab z owocami