Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiaDanie bardzo łatwe w przygotowaniu i choć nie niależy do typowo charakterystycznych dla tego regionu, to jest w nim przygotowywane i serwowane przez restauratorów. Można je przygotować w dwóch wersjach - chrzanowej lub czosnkowej. Obie smakują równie wyśmienicie. Potrawa ta została nagrodzona II miejscem w III edycji konkursu wojewody świętokrzyskiego "W krainie świętokrzyskich smaków".

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku (do wyboru),
- 1 łyżeczka masła,
- 4 jajka,
- dwa serki typu Almette - chrzanowe (lub śmietankowe z dodatkiem 4 zbąbków czosnku),
- 400 g łososia w plastrach
- sól i pieprz do smaku;

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak, chrzan lub czosnek, sól i pieprz. Następnie odsączamy masę na sitku i studzimy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy sztywno. Pianę dodajemy do szpinaku cały czas mieszając. Kolejnym krokiem jest wylanie masy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu placek smarujemy serkiem i układamy na wierzchu plastry łososia. Całość zwijamy jak roladę i zawijamy w folię do żywności. Jeszcze tylko kilka godzin w lodówce i nasza rolada będzie gotowa do podania na stół. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Rolada szpinakowa z łososiem