Poprawiony: sobota, 18 grudnia 2010 22:56 Wpisany przez Krzysztof Żołądek wtorek, 14 grudnia 2010 18:20
Tradycyjnie już na polskim stole, czy to podczas świąt czy podczas rodzinnych uroczystości, pojawiają się śledzie. W oleju, śmietanie lub occie - najczęściej. Można je podawać także w działającej wyśmienicie na podniebienie kołderce z pomidorów, cebuli i miodu. Potrawa ta została wyróżniona III miejscem w III edycji konkursu wojewody świętokrzyskiego "W krainie świętokrzyskich smaków".
Składniki:
- ok. 0,8 kg solonych płatów śledziowych,
- ok. 1 kg cebuli,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- sól i pieprz do smaku;
Przygotowanie:
Sledzie namaczamy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebule kroimy w półplasterki i szklimy na patelni, ale uważamy żeby nie była zbyt miękka. W końcowej fazie, do gorącej cebuli dodajemy miód, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby przestygło.
Do przygotowanego naczynia (miska lub garnek) przekładamy warstwami przygotowaną cebulę i pokrojone w kawałki śledzie. Odstawiamy na kilka godzin, aby śledzie nabrały aromatu. Podajemy na zimno. Smacznego.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl