Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Rolada drobiowa

Rolada drobiowa

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Wiesławę Swatek z gminy Staszów.

Składniki:
- piersi z drobiu,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka koniaku (samogonu),
- 30 dag mięsa mielonego (karkówka, łopatka),
- 1 bułka czerstwa,
- 15 dag grzybów suszonych,
- cebula,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- imbir i inne przyprawy.

Sposób przyrządzenia:
Przygotować nadzienie, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso wieprzowe przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Grzyby opłukać i pokroić. Cebulę obrać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, posolić i dusić 10 minut.
Połączyć z masą mięsną, dodać bimber,  żółtka i natkę. Przyprawić do smaku, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Przygotować mięso: opłukać je i osuszyć, naciąć tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Grubsze miejsca rozbić tłuczkiem. Płat posmarować nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć i mocno obwiązać nicią. Posmarować grubo częścią masła, ułożyć w brytfannie, piec w temperaturze 200 C° . W czasie pieczenia polewać często wypływającym sosem. Pod koniec skropić roladę koniaczkiem własnej roboty. Po wyjęciu pokroić w plastry.
Podawać na zimno jako przystawkę, ewentualnie na gorąco do drugiego dania. Surówka ze świeżej kapusty włoskiej jest znakomitym dodatkiem.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Rolada drobiowa