Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Wolicki zawijaniec topiony

Wolicki zawijaniec topiony

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Jolantę Szczerba z Wolicy.

Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 5 jaj,
- 10 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- 0,5 kg smalcu,
- 1 łyżeczka soli;

Składniki na farsz:
- 60 dag kapusty świeżej,
- 25 dag grzybów suszonych,
- 4 jaja,
- 20 dag cebuli,
- pieprz, sól.

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: drożdże rozprowadzić w zimnym mleku. Mąkę, smalec, jaja połączyć roztworem mleka i drożdży. Wyrobione ciasto okręcamy w ściereczkę lnianą lub bawełnianą i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie przebywa około 1,5 godziny. Gdy wypłynie na powierzchnię wody, dopiero wtedy nadaje się do pieczenia. Ciasto należy rozwałkować, a następnie rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz. Ciasto z farszem zwijamy na kształt rolady. Smarujemy rozbitym żółtkiem. Pieczemy około 1 godziny. Zawijaniec można podawać na gorąco i zimno, krojąc w plastry grubości 2cm.
Farsz: kapustę posiekać, sparzyć. Grzyby ugotować i również posiekać w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju. Połączyć w/w składniki. Dodać ugotowane jaja, doprawić solą i pieprzem.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Wolicki zawijaniec topiony