Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Śledź po polsku

Śledź po polsku

Śledź po polskuPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorem przepisu jest pan Roman Kaczmarek z Bebelna Wieś k. Włoszczowy.
 
Składniki:
- 6 szt. solonych platów śledziowych pojedynczych,
- 1 średnie jabłko (ok.170 - 200 g),
- 2 ogórki kiszone (ok.170 - 200 g),
- 1 cebula ( ok. 120 g),
- 1 l kwaśnej śmietany,
- sok z 1 cytryny;
 
Sposób wykonania:
- płaty śledziowe przepłukać i wymoczyć w wodzie (4-8 godz. zależnie od ich słoności oraz oczekiwanej przez nas słoności, najlepiej spróbować, odkrawając kawałek),
- jabłko myjemy i kroimy w drobną kostkę bądż ścieramy na grubej tarce, wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie brązowiało,
- ogórek kroimy na drobną kostkę (czasem zamiast krojenia ścieramy na grubej tarce),
- cebulę obieramy i też kroimy na drobną kostkę (chcąc, aby danie było mniej ostre cebulę należy sparzyć wrzątkiem),
- wymoczone i odsączone płaty układamy na talerzach po 3 na każdym równolegle do siebie i lekko zachodzące na siebie,
- ułożone na talerzach płaty posypujemy równomiernie przygotowanymi dodatkami i pokrywamy równomiernie śmietaną (dla osób z dietą niskotłuszczową lub wysokim cholesterolem zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego),
- podawać z gorącymi lub zimnymi ziemniakami w mundurkach lub chlebem.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Śledź po polsku