Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Rolada kapuściana

Rolada kapuściana

Rolada kapuścianaPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorkami przepisu są panie - Małgorzata Kotulska i Irena Paprota z Koła Gospodyń Wiejskich w Czarncy.
 
Składniki:
- kapusta włoska,
- 60 dag mięsa mielonego,
- 20 dag ryżu,
- 4 cebule,
- 3 jajka,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek zielony,
- 30 dag pieczarek,
- masło,
- kostka rosołowa,
- sól, pieprz, przyprawy;
 
Sposób wykonania:
- liście kapusty zblanszować, ściąć grube nenłvy, wystudzić,
- pieczarki i 1 cebulę pokroić, poddusić na maśle, doprawić soląi pieprzem,
- ryż ugotować na półtwardo,
- cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oleju,
- do mięsa dodać ryż, cebulę, 3 jajka, dodać natkę pietruszki i koperek, wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku
- liście kapusty ułożyć na kształt prostokąta, tak by zachodziły na siebie,
- rozłożyć warstwę mięsa, na mięsie pieczarki,
- brzegi kapusty zawinąć na nadzienie i zwinąć ciasno jak roladę,
- dusić w naczyniu żaroodpornym podlewając wywarem z kostki rosołowej w piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Rolada kapuściana