Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Pasztet grzybowy w magierce

Pasztet grzybowy w magierce

Pasztet grzybowy w magiercePrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Przepis autorstwa Fundacji pomocy Szkole ZPO nr 2 "Nasza dwójka" we Włoszczowie.
 
Składniki na farsz:
- 5 dag świeżych prawdziwków,
- 5 dag suszonych prawdziwków,
- 5 dag świeżych maślaczków,
- kilka kurek,
- bułka pszenna,
- 2 cebule,
- 12,5 dag masła,
- mała puszka zielonego groszku,
- pieprz, sól;
 
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 12,5 dkg masła lub margaryny,
- pół szklanki śmietany lub jogurtu,
- szczypta soli, szczypta pieprzu;
 
Sposób wykonania:
 
Farsz:
- świeże i suszone grzybki ugotować osobno,
- wodę z suszonych prawdziwków zlać i namoczyć w niej bułkę,
- na maśle zeszklić cebulę i dodać do niej wszystkie pokrojone grzyby,
- poddusić tak, by się nie przysmażyły,
- po przestudzeniu przepuścić grzyby i cebulę na zmianę z wymoczoną bulką przez maszynkę, doprawić, wszystko dokładnie wyrobić,
- delikatnie wymieszać z groszkiem, tak, by się nie rozpadł,
- odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce;
 
Ciasto:
- mąkę, żółtka, masło, śmietanę i przyprawy połączyć i szybko zagnieść,
- wstawić na około 1 godzinę do lodówki,
- po wyjęciu uformować ciasto w misie do pieczenia na "czapkę" z jednym wyższym brzegiem,
- następnie wypełnić farszem,
- wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180° C i piec około 50 min.,
- po ostudzeniu można przyozdobić "piórkiem" z gałązki pietruszki.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Pasztet grzybowy w magierce