Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Paszteciki

PasztecikiPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorką przepisu jest pani Sylwia Nowak z gospodarstwa "Domek nad rzeczką".
 
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 1 jajo,
- 10 dag drożdży,
- 0,25 literatki oleju,
- 0,5 litra mleka,
- 1 łyżka soli,
- zioła: 2 łyżki (tymianek, bazylia, majeranek);
 
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg mięsa,
- 1 cebula,
- olej do podsmażenia cebuli,
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek;
 
Sposób wykonania:
- składniki na farsz ugotować, przekręcić przez maszynkę, doprawić,
- składniki na ciasto połączyć ze sobą w misce i wyrobić,
- wyrobione ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godz.,
- po schłodzeniu podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować krótko na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm,
- przygotować tradycyjnie farsz i rozłożyć na plackach, zrolować placki;
- rolady kroić na kawałki ok. 5 cm, smarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypać na wierzchu solą i ziołami,
- piec na blasze wysmarowanej olejem ok. 30 min w temp. ok. 170° C.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Paszteciki