Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Kotki wierzbowe w wołowinie

Kotki wierzbowe w wołowinie

Dawniej zjadano wierzbowe kotki (bazie), aby zapewnić sobie zdrowie. Dziś ten zwyczaj raczej odszedł w zapomnienie, ale może poniższy przepis zainteresuje tych, którzy lubią eksperymentować i zmierzą się ze zwyczajem z przeszłości w Niedzielę Palmową.

Składniki:
- 300 g wołowiny
- 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
- 2 garście wierzbowych kotków (bazi)
- sól
- oliwa.
 
Sposób przyrządzania:
Wołowinę pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby pokryła mięso. Dusić na małym ogniu około 20 minut, po czym dodać do mięsa wierzbowe kotki. Wymieszać i podgotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory (przecier), wymieszać i dotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec tego czasu dodać do smaku soli, a przed podaniem dodać jeszcze niewielką ilość oliwy. Danie dobrze smakuje zarówno z chlebem jak i ugotowanymi ziemniakami.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Kotki wierzbowe w wołowinie