Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Przystawki Karkówka faszerowana śliwką

Karkówka faszerowana śliwką

ŚliwkaDanie to nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Prostota wykonania sprawia, że poradzą sobie z przygotowaniami także ci, którzy do kuchni zaglądają bardzo niechętnie.

 
Składniki:
- 2 kg karczku,
- 0,5 kg śliwek suszonych (Damachy),
- szczypta majeranku,
- sól i pieprz.
 
Przygotowanie:
Najlepiej wybrać niezbyt tłustą karkówkę. Rozcinamy ją wzdłuż, ale nie do końca i rozbijamy wałkiem. Następny krok to nacieranie mięsa przyprawami. Po tym zabiegu mięso odstawiamy na ok. godzinę, by przeszło aromatem. Potem układamy umyte śliwki (ale nie wszystkie) na mięsie i rolujemy całość, na końcu zawiązując mocną nicią lub sznurkiem spożywczym.
 
Na spód brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy pozostałe śliwki, układamy mięso i posypujemy majerankiem. Wkładamy do piekarnika i po puszczeniu sosu polewamy nim co jakiś czas naszą pieczeń, by nie zeschła się po wierzchu. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180-200°C. Podawać na półmisku polane sosem z pieczenia i przystrojone śliwkami z brytfanny.
 
Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej karkówki jest pajda chleba, ale też kasze, ryż lub makaron. Gotowane warzywa dopełnią wówczas buketu smaku i aromatu.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Przystawki Karkówka faszerowana śliwką