Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Słupiański siekaniec dworski

Słupiański siekaniec dworski

Okolice Słupi w powiecie jędrzejowskim słynęły z uprawy gryki. W każdym gospodarstwie na potrzeby rodziny uprawiano grykę, udawała się na tych słabych glebach. Była podstawą pożywienia. Robiono z niej kaszę, a kobiety na wsi znały wiele sposobów podawania jej. W miarę zamożności i dostępności produktów sporządzano na bazie kaszy gryczanej coraz to różne specjały, między innymi siekańca. Najczęściej przygotowywano go na Święta Bożego Narodzenia, jak wspominają najstarsze mieszkanki gminy, bo był drogi i dość pracochłonny. Sporządzany był według skrzętnie zapisanego przepisu, który wydostał się do chłopstwa, według relacji mieszkanek Słupi, z miejscowego dworu. Wykonany był z kaszy gryczanej, masła lub słoniny, karczku z dodatkiem bułki, mąki, śmietany oraz przypraw (soli i pieprzu). Jest to rodzaj kopsa. Posiada specyficzny smak z lekką goryczką pochodzącą od prażonej kaszy gryczanej. Na owe czasy był produktem wykwintnym. Dziś stanowi lokalny przysmak serwowany przez koła gospodyń wiejskich na imprezach powiatowych.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Słupiański siekaniec dworski