Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Pińczowski olej z lnicy

Pińczowski olej z lnicy

Przed II wojną światową na południu powiatu pińczowskiego we wsiach Kozubów, Zagórzyce, Orkanów, Sadek, Rudawa, Młodzawy Duże i Małe, Zakrzów, Gacki, Bogucice oraz Dzierążnia uprawiano lniankę siewną (lnicę). Wykorzystywano ją jako jedyne dostępne źródło tłuszczu pochodzenia roślinnego. Lniankę jarą uprawiano głównie na terenach pagórkowatych Ponidzia i na glebach słabszych, gdyż na żyznych wylegała, co powodowało tęchnięcie nasion, a tym samym obniżało ich wartość odżywczą i jakość pozyskiwanego z niej oleju. Olejarni na tym terenie było sporo, jedna we wsi lub jedna na kilka wsi. Do dziś zachowały się niektóre z nich. Walory smakowe oleju z lnicy oraz zbyt na poziomie gospodarstwa spowodowały, że lnica jest uprawiana na terenie powiatu pińczowskiego do dnia dzisiejszego. Tylko odmiana ozima lnianki uprawiana jest w niewielkim zakresie, ze względu na porażanie mączniakiem. Roślina ta była bardzo popularna dzięki niewielkim wymaganiom glebowym oraz krótkiemu okresowi wegetacji, wynoszącemu od 80 do 110 dni. Jest surowcem stosunkowo tanim w porównaniu do innych roślin oleistych. Specyficzny smak i zapach oleju wynika z warunków glebowych i klimatycznych Ponidzia oraz techniki tłoczenia. Polega ona na delikatnym podgrzaniu do temperatury 36oC przemielonych nasion oraz tłoczeniu w tłoczniach.
W latach 50. XIX wieku lnianka została wyparta przez lepiej plonujący rzepak. Jej uprawa najpierw ograniczyła się do niewielkich powierzchni, potem do uprawy w kilku gospodarstwach. Smakosze oleju kupują go dziś na targu i bezpośrednio u producentów. Jego spożycie wiąże się z tradycją świąteczną, szczególnie w okresie adwentu przed świętami Bożego Narodzenia i w Wielkim Poście przed Świętami Wielkanocnymi. Zgodnie z lokalnymi zwyczajami i nawykami wykorzystywany jest do kraszenia ziemniaków, klusek, kapusty, podawany do śledzi z cebulą, używany również do smażenia pączków i racuchów.

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 30 października 2008
Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Pińczowski olej z lnicy