Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Piernik z żytniej mąki

Piernik z żytniej mąki

Był tradycyjnym ciastem charakterystycznym dla wsi Projęcin, obecnie Nowy Odrowążek w gminie Bliżyn, oraz przyległości. Był świątecznym przysmakiem i zgodnie z miejscowym obyczajem musiał być wypiekany na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, Zielone Świątki, Pańskie Przemienienie (6 VIII) i wesela. Pieczono go zazwyczaj w piecach chlebowych obok chleba lub innych ciast. Nie zachowały się pisemne dokumenty potwierdzające jego historię. To z ustnych przekazów wiadomo, że piernik od początku przygotowuje się z żytniej mąki. Potwierdzeniem znajomości receptury i ponad 100-letniej tradycji wytwarzania piernika są wywiady etnograficzne przeprowadzone z sześcioma najstarszymi mieszkankami wsi Nowy Odrowążek, które od zawsze bardzo aktywnie udzielały się w życiu wsi i parafii. Z ich relacji wynika, że receptura oraz tradycja wypieku piernika jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i pieczołowicie kultywowana. Jednak postęp w piekarnictwie spowodował napływ nowych technologii wypieku i uwspółcześnienie przepisów. Zaczęły znikać z domów wiejskich piece chlebowe, stąd i piernik gospodynie zaczęły wypiekać w piekarnikach. Obecnie piernik z żytniej mąki bywa pieczony w piecach chlebowych głównie przez starsze gospodynie z okazji świąt Bożego Narodzenia, na uroczystości lokalne, albo przy okazji wypieku tradycyjnego chleba.

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 20 kwietnia 2007
Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Piernik z żytniej mąki