Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Chleb wiejski konecki

Chleb wiejski konecki

Do połowy XX wieku chleb na Konecczyźnie był wypiekany w większości domów w piecach chlebowych, jak również w niewielkich piekarniach na potrzeby wąskiej grupy odbiorców z miasta, lub też na wymianę za inne produkty. Z upływem lat zaniechano powszechnego wypieku chleba w gospodarstwach domowych. Dziś już tylko okazjonalnie niektóre gospodynie pieką chleb dla podtrzymania tradycji, głównie na okoliczność świąt parafialnych, dożynek i uroczystości wiejskich. Obecnie w niektórych piekarniach powiatu koneckiego nadal wypieka się chleb tradycyjną metodą. Jedną z nich jest piekarnia pani Mastalerzowej, gdzie tradycje piekarskie sięgają pierwszej połowy ubiegłego wieku. Piekarnia ta wypieka chleb wiejski na podstawie receptury opartej na przepisie, który był stosowany w chłopskich domach. Receptura wprowadzona została w 1942 roku w niewielkiej piekarni we wsi Miedzierza, gdzie wówczas pieczono zaledwie 30 bochenków chleba, które wożono do pobliskiego miasta, by sprzedać bądź wymienić na zboże, produkty żywnościowe lub na inne niezbędne przedmioty.
Chleb wypiekany jest na zakwasie z żytniej mąki w tradycyjnym piecu z cegły szamotowej, opalanym drewnem liściastym. Większość czynności wykonywana jest ręcznie. Jego smak podkreśla spękana i chrupiąca skórka, co sprawia, że jest on bardzo ceniony wśród smakoszy pieczywa.

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 20 kwietnia 2007
Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Chleb wiejski konecki