Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Szczodroki

To małe drożdżowe rogaliki, posmarowane śmietaną i posypane cukrem, pieczone w piecu chlebowym. Nazwa rogalików kojarzona jest ze „szczodrym wieczorem ”, tak w średniowieczu nazywano Wigilię Bożego Narodzenia, podczas której składano sobie życzenia i obdarowywano podarunkami. Na początku XX wieku w tradycji katolickiej to Święto Trzech Króli zostało nazywane „szczodrym wieczorem”. Dzień lub dwa przed świętem gospodynie wypiekały małe rogaliki z mąki, drożdży, mleka i cukru. Następnie przechowywano je w nieckach lub przetakach, gdzie czekały na kolędników. Kolędnicy (głównie dzieci z ubogich rodzin), chodzili od gospodarstwa do gospodarstwa, zaopatrzeni w specjalnie przygotowane torby. „Chodzeniu po szczodrokach” towarzyszyły kolędy wyuczone na ten dzień. Każda z gospodyń częstowała przybywających pod dom kolędników słodkimi rogalikami. Miało to zapewnić szczęście, urodzaj na polach oraz dostatek w nadchodzącym Nowym Roku. W biednych gospodarstwach nie wypiekano rogalików – wtedy dzieci częstowano orzechami laskowymi bądź jabłkami. Skąpe i leniwe gospodynie, które nie przygotowały rogalików i nie poczęstowały kolędników, czekała zła wróżba na kolejny rok. Stąd niektórzy nazwę szczodroków wiążą z dobrymi i szczodrymi gospodyniami. W ostatnich latach przepis na szczodroki zmodyfikowano. Coraz częściej rogaliki wypiekane są z różnymi nadzieniami, np. z marmoladą, dżemem bądź z kapustą. Wynika to ze zmieniających się upodobań konsumentów, a także z różnorodności dostępnych dodatków. Nadal jednak w swej pierwotnej wersji pieczone są na Trzech Króli na Sandomierszczyźnie.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl