Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Karp rytwiański

Historia Rytwian odnotowana jest już w XIII wieku. W rytwianach najduje się pokamedulski klasztor. Według tradycji w niewielkiej odległości od klasztoru był staw, w którym zakonnicy hodowali ryby dla własnych potrzeb. Otaczający miejscowość i pokamedulską pustelnię krajobraz nie stracił nic na atrakcyjności i nadal przyciąga spragnionych ciszy i kontaktu z przyrodą wędrowników.

W tutejszym rezerwacie leśno-wodnym „Dziki Staw” znajduje się modrzewiowy las i potorfowe jeziorko z okalającą go łąką, wykorzystywane obecnie jako staw rybny. Ostatni właściciele wsi – Radziwiłłowie założyli stawy hodowlane o powierzchni około 2 km2. W okresie międzywojennym województwo kieleckie w rybactwie zajmowało jedno z czołowych miejsc w kraju. W ówczesnych granicach administracyjnych województwa znajdowało się 6350 ha stawów.


Obszar geograficzny produkcji karpia rytwiańskiego obejmuje 176 hektarów na terenie gminy Rytwiany. Obecny właściciel dysponuje wszystkimi kategoriami stawów. Większość prac związanych z produkcją wykonuje się ręcznie, bardzo istotną rzeczą jest wiedza i doświadczenie hodowcy. Trzyletni okres wychowu, wielokrotne przenoszenie ryb do różnych kategorii stawów, zapewniają efektywne wykorzystanie pokarmu naturalnego oraz odpowiednie walory smakowe surowca.


Karp z Rytwian charakteryzuje się kształtnym, wyprofilowanym wyglądem. Duże łuski są rozmieszczone wzdłuż linii grzbietu i szczeliny skrzelowej, kilka łusek różnej wielkości znajduje się u nasady płetwy ogonowej. Ma niewielką głowę, linię grzbietu dobrze umięśnioną, wyraziste płetwy, zwartą formę. Jest barwy zielononiebieskiej, o podbrzuszu oliwkowożółtawym.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Karp rytwiański