Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Kiełbasa łosieńska

Kiełbasa łosieńska

Pierwsze wzmianki o Łosieniu pojawiają się w 1430 roku. Rozwojowi wsi sprzyjało dogodne położenie na szlaku z Kielc do Łopuszna; znane w okolicy targi w Łopusznie, przepływająca rzeka oraz młyn. W latach 50. XX wieku narzucone powszechnie na rolników kontyngenty oraz brak środków finansowych zmuszały ludzi do „radzenia sobie”. Nagminne było bicie świń i handel wyrobami. W Łosieniu zajmował się tym na większą skalę Kazimierz Prokop – rolnik, który miał narzucony wysoki kontyngent, ponieważ jego gospodarstwo uznane było za kułackie.
Do robienia wyrobów zatrudniał kierownika sklepu mięsnego z Rudy Strawczyńskiej. Po zdobyciu doświadczenia, wędliny wyrabiał już sam wraz z żoną i trzema córkami. Tradycyjnie robiono głównie kiełbasę, na którą przeznaczano również mięso ze schabu i szynek, ponieważ kiełbasę można było długo przechować, a mięsa nie. Tak było do lat 80., później dzięki lodówkom handlowano również mięsem. W latach 80. gospodarstwo i masarstwo przejęli wnuczkowie Prokopa. Dzisiaj na kiełbasę przeznaczane jest mięso z łopatki, gorsze kawałki od szynek, a także poprzerastane ze słoniną oraz młoda wołowina. Cechą charakterystyczną dla kiełbasy łosieńskiej jest jej długie wędzenie – przez około 6 godzin, bez późniejszego parzenia.
Kiełbasa na trwale wpisała się w nazewnictwo miejscowości, z której pochodzi, jest rozpoznawalna i chętnie kupowana przez mieszkańców Łosienia i okolic. Jest zauważana na imprezach lokalnych i regionalnych, zdobywając sobie coraz szerszy krąg konsumentów.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Kiełbasa łosieńska