Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Chmielnicka gęś pieczona

Chmielnicka gęś pieczona

Chmielnik to miasto położone w powiecie kieleckim, na pograniczu Niecki Połanieckiej i Pogórza Szydłowskiego. Losy Chmielnika nieodłącznie związane są z historią Żydów. Do XVII wieku sięga historia społeczności żydowskiej Chmielnika. To oni wspólnie z Polakami tworzyli historię tego miasta, budowali je, organizowali życie społeczne i gospodarcze.
Byli wśród nich kupcy i handlarze. Chmielnik słynął z tuczu i uboju gęsi kupowanych w okolicznych wsiach. Osobliwość Chmielnika stanowiło 40 prosperujących fabryk gęsi już w 1929 r. Chmielnik zaczęto kojarzyć z pyszną gęsiną, którą przed wojną serwowało kilka jadłodajni. Była to gęś pieczona, która stała się rarytasem w ówczesnym czasie. Najbardziej znanym miejscem, gdzie podawano ten smakowicie przyrządzony drób, była gospoda Sary Leszman. Okres II wojny światowej odcisnął tragiczne piętno na społeczności żydowskiej. Zlikwidowano tuczarnie i ubojnie. Po zakończeniu działań wojennych okoliczna ludność wznowiła tradycje chowu i uboju gęsi, na nowo zaczęły działać targowiska. Miejscowi restauratorzy ponownie wprowadzili do jadłospisu pieczoną gęś. Na początku lat pięćdziesiątych Gminna Spółdzielnia otworzyła w Rynku lokal o wdzięcznej nazwie „Pod Gąską”. Kontynuowała ona starą, dobrą tradycję pieczonej chmielnickiej gęsi, z pieczołowitością przygotowując danie wg dawnych przepisów. Pieczona gęś cieszyła się wielką popularnością nie tylko wśród mieszkańców miasta, ale i licznie przybywających specjalnie do Chmielnika smakoszy tego dania. Obecnie tradycję gęsiny w Chmielniku kultywuje jedynie restauracja „Cymes”.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Chmielnicka gęś pieczona